Nyheder //Få seneste nyt

Sådan finder du din nye privatbolig
// fredag D. 06. september kl. 11:39

 

Sådan finder du din nye privatbolig

Det kan være svært at finde en perfekt privat bolig til den helt rigtige pris eller beliggenhed - det gælder både ung som gammel. Men særligt svært er alle de ting, der skal huskes i forbindelse med en flytning, så man ikke bliver snydt eller får lavet en dårlig aftale. En anden ting er, at det kan være svært helt at finde ud af hvor man skal lede efter den perfekte bolig.

 

Første step er at finde en privat bolig

Der er mange steder at søge hen på internettet, hvis man søger en privat bolig. De mange muligheder gør det svært at finde ud af hvor man finder det bedste udvalg af lejeboliger i netop den by du søger i. Det er dog vigtigt, at du vælger et sted, hvor du føler dig tryg ved det. Et af de steder du kan søge hen er Boligninja.dk, som er boligsøgning i trygge rammer. På hjemmesiden kan du søge efter netop din nye drømmebolig, samtidig med at du kan kontakte udlejeren. Hjemmesiden giver desuden et nemt og hurtigt overblik over hvilke boliger der er tilgængelige i det område som du søger i. Så det første du skal gøre for at finde din nye privatbolig, er at oprette en brugerprofil og boligsøgerannonce, dernæst kan du gå i gang med at søge efter din nye bolig.

 

Det er vigtigt at læse lejekontrakten

Det andet step i boligsøgningen er at gennemlæse lejekontrakten grundigt. Hvis du er lidt i tvivl selv, så få gerne andre til at læse den igennem også, så der kommer flere øjne på. Det er rigtigt vigtigt at læse lejekontrakten grundigt, så du hverken snyder sig selv eller udlejer. Du skal blandt andet tjekke om alt er som i har aftalt – pris, lejeperiode og dato for overtagelse. Derudover skal du tjekke om der er noget der mangler på lejekontrakten, da det hele kan hurtigt komme til at gå lidt stærkt og man nemt kan komme til at overse noget. Men det vigtigste er, at du sikre dig, at dine rettigheder som lejer af boligen bliver overholdt.

 

Dine rettigheder som lejer af en bolig

Hvis du er i tvivl om hvilke rettigheder du har som lejer af en bolig, så kommer der her en gennemgang af nogle af dem:

 • Det er faktisk ikke nødvendigt at lave en kontrakt med udlejer, det er dog oftest tilfældet, at der bliver lavet en. Hvis der ikke skrives en kontrakt, så gælder lejelovgivningens regler, hvilket ofte er til fordel for lejeren.
 • Ved indflytning laves der en indflytningsrapport, hvis du ikke er enig i rapporten, har du ret til ikke at underskrive rapporten, men blot kvittere for modtagelsen.
 • Du har ret til at udleje den bolig du lejer i op til to år, hvis du eksempelvis er på studieophold eller lignende. Samtidig har du ret til at udleje halvdelen af boligens værelser på ubestemt tid.
 • Hvis du vil forbedre lejligheden mens du bor i den, så skal du melde det til udlejer. Hvis du flytter inden for en kortere årrække, så kan du kræve at få en godtgørelse for de forbedringer du har lavet.
 • Du har ret til at foretage almindelige installationer i hjemmet. Det vil sige at du må installere tv, vaskemaskine, køleskab m.m. i lejemålet. Men ved fraflytning står du selv for at reparere skaderne fra installationen. 

 

Når man flytter til en ny by

Du skal ikke være bange for at tage springet og flytte til en ny by. De fleste byer tilbyder nemlig en form for introduktion til byen, og ofte får man en form for flyer med en række arrangementer man kan deltage i som tilflytter til den nye by. Hvis du står og skal flytte til en ny by og ikke kender nogen, så kan det klart være en god ide at komme ud og deltage i sociale arrangementer, så man lære nye mennesker at kende den vej igennem. Ellers er det bare at orientere dig i byen og være åben over for de nye muligheder, som den nye by kan tilbyde dig.

 

10 ting du skal huske i forbindelse med en privat bolig

Hvis du stadig er i tvivl om hvad du skal lægge ekstra meget mærke til, når du skal finde din nye privatbolig, så kommer der her 10 ting, som du skal huske:

 • Først og fremmest skal du finde boligen et sted du føler dig tryg ved
 • Når du har fået boligen, så skal du sikre dig at lejekontrakten bliver læst ordentligt igennem
 • Du skal sikre dig at der ikke er noget som mangler i lejekontrakten, så hverken du eller udlejer bliver snydt
 • Hav altid en god dialog med udlejer, så der ikke opstår uoverensstemmelser
 • Hvis du ikke er enig med indflytningsrapporten, så skal du blot kvittere for modtagelsen
 • Du har ret til at leje hele boligen ud i op til to år, hvis du eksempelvis er på udveksling, i arbejde et andet sted eller ved sygdom
 • Du har ret til at udleje halvdelen af boligens værelser på ubestemt tid
 • Du kan få godtgørelse for forbedringer, som du har betalt af egen lomme, hvis du fraflytter lejligheden inden for en årrække
 • Du må gerne installere ting i lejligheden, som fx vaskemaskine, køleskab m.m., du skal dog selv betale for udbedring af de skader det har forårsaget
 • Hvis du flytter til en ny by, så husk at være åben og deltag i sociale arrangementer

 

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med https://handyhand.dk/hh/lektiehjaelp, hvor du kan få hjælp til dine opgaver, hvis det bliver nødvendigt i løbet af studiet.

 

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21